Main menu
Društvo Dobra volja ŠkofijeDruštvo Dobra volja ŠkofijeDruštvo Dobra volja Škofije

Golažjada in pivo 2016 na Škofijah

Golažjada in pivo 2016 na ŠkofijahZadišalo je po veselju in golažu..
V soboto, 17.9.2016, je Društvo Dobra volja v sodelovanju s KS Škofije ponovno pripravilo turistično kulinarično prireditev "Golažjada in pivo 2016". Na prireditvi je v kuhanju golaža tekmovalo 13 ekip iz različnih krajev in celo držav. Poleg domačinov s Škofij, so člani ekip prišli z Elerjev, Pobegov, Dragonje, Šmarij, Plavij, Pohorja, Italije in celo Slovaške. Že od zgodnjih ur je zadišalo ter vabilo k ogledu.

Navdušeni ljubitelji kuhanja golaža, med njimi tudi pravi kuharji, so zavihali rokave in v štirih urah nakuhali veliko količino dobrih golažev. Med kuhanjem je izbrana komisija organizatorja ocenjevala postavitev stojnic, urejenost, čistočo ter aranžma ter tudi ta del truda ekip na koncu nagradila.
V sklopu prireditve je bil pripravljen tudi bogat animacijski program za otroke. Društvo Vesele urice iz Kopra je na Škofije pripeljalo Kapitana Kljuko in njegove dogodivščine, Lučka Joksič je izvedla delavnico vrtenja POI trakov za otroke in odrasle, plesna skupina Capris Stars je poskrbela za živahne plesne točke, napihljiv grad je očaral najmlajše. Za poskočno glasbo je poskrbel mladi harmonikar Karlo Budan s prijatelji s Škofij, otroški ansambel Strel iz Prestranka je zapel in zaigral domače viže, kasneje pa je za zabavo in ples poskrbel ansambel Frajerke iz Štajerske. Program je vodil Gabriel Križman, ki je poskrbel tudi za ozvočenje.
Poleg obilo zabave in kuhanja golaža so se obiskovalci prireditve lahko poučili o izdelovanju domačega piva, katerega je bilo možno na stojnici tudi poskusiti.
Stojnice z domačimi pridelki: slaščice pridnih rok članic društva Dobre volje, sirarjem, medarjem, fokačami izpod rok Petra iz AMC in pijača Kristjana Vižintina so dodatno poskrbeli za brbončice in lepo izpolnile dopoldansko čakanje na rezultate tekmovanja. Prav zanimivo pa je bilo tudi pri ugotavljanju teže izobešenega pršuta, saj sta na koncu zmagala kar dva obiskovalca in si ga tudi pravično razdelila.
Na prireditev so se s starodobnimi vozili pripeljali tudi prijatelji ene izmed ekip iz Italije in presenetili organizatorje ter popestrili zanimanje z ogledom ob prireditvenem prostoru. Prireditev je obiskal tudi poln avtobus članov Združenja borcev NOB iz Kopra, ki so se vračali iz proslave v Postojni, kjer je potekala prireditev priključitve Primorske k matični deželi. Doživeli smo torej zelo pester dan na Škofijah, kljub dopoldanskim nevihtam.

  • Utrinek iz Golažjade in piva na Škofijah
  • Utrinek iz Golažjade in piva na Škofijah
  • Utrinek iz Golažjade in piva na Škofijah
  • Utrinek iz Golažjade in piva na Škofijah
  • Utrinek iz Golažjade in piva na Škofijah
Glavna točka pa je bilo čakanje ocenjevanje zmagovalca najboljšega golaža. Komisijo so sestavljali trije neodvisni strokovni člani in dva člana izbrana med obiskovalci. Po dolgem okušanju in ocenjevanju, so za zmagovalca razglasili ekipo Gregorja Žigona, drugo mesto je zasedla ekipa Bojana Mavsarja z imenom "Forešti", tretje mesto pa ekipa Enia Blaževiča iz Elerjev. V urejenosti stojnice oziroma kuhališča pa so najboljša mesta pripadla naslednjim ekipam: prvo mesto ekipa Vojka Kljun iz Pobegov, drugo mesto ekipa Bojana Mavsarja in tretje mesto ekipa Stena iz Dragonje. Vse ekipe so se zelo trudile in skuhale odlične golaže, saj je bilo degustiranih kar 500 skodelic golažev. Zahvala gre vsakemu posameznemu članu ekip kot članom društva za trud in pridno delo, vsem pa seveda za prijetno druženje, ki ga bomo naslednje leto vsekakor ponovili.
Posebna zahvala gre tudi donatorjem in simpatizerjem, ki so s prijavnim sodelovanjem in materialno pomoč pripomogli k izvedbi prireditve.


• • •